
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ’S) ON GST: 

1) I am unregistered dealer.  Am I eligible to provide services to DCI? 

Ans.  You are eligible to provide services subject to submission of declaration 
regarding GST registration status as unregistered dealer.  Further, DCI will pay 
the applicable GST on the subject services/goods and remit the GST liability to 
the department. 

2) I provided the services to one of your project offices other than Vizag. 
However, the payment will be done at Vizag. Which tax i supposed to charge? 

Ans.  For instance, If you are rendering the services to Haldia office from 
Chennai, IGST needs to be charged. If you are rendering the services to Haldia 
office from Haldia, CGST & SGST needs to be charged. As the GST is based on 
destination basis, the tax component will be based on the place where the 
materials / services were received.  

3) How many copies of Invoices are required to submit after providing the 
services / supply of materials 

Ans. The invoice shall be prepared in triplicate, in the case of supply of goods, in 
the following manner, namely,- (a) the original copy being marked as ORIGINAL 
FOR RECIPIENT; (b) the duplicate copy being marked as DUPLICATE FOR 
TRANSPORTER; and (c) the triplicate copy being marked as TRIPLICATE FOR 
SUPPLIER. (2) The invoice shall be prepared in duplicate, in the case of the supply 
of services, in the following manner, namely,- (a) the original copy being marked as 
ORIGINAL FOR RECIPIENT; and (b) the duplicate copy being marked as 
DUPLICATE FOR SUPPLIER. (3) The serial number of invoices issued during a tax 
period shall be furnished electronically through the common portal in FORM GSTR-
1. 

 

4) I raised invoice for an amount of Rs.10,000/- plus applicable GST.  After 20th 
of the following month, DCI released Rs.8,000/- plus applicable GST.  Will 
DCI issue debit note for Rs.2,000/- plus applicable GST. 

Ans. DCI will issue necessary debit note for Rs.2,000/- plus applicable GST.   

5) I am a composite dealer providing services to DCI.  Can I charge applicable 
GST? 

Ans. No.  Composite dealer cannot charge GST on the Invoice.   

6) I want to know how will the goods and services be classified under GST 
regime?  



Ans. HSN (Harmonised System of Nomenclature) code shall be used for 
classifying the goods under the GST regime. Taxpayers whose turnover is above 
Rs. 1.5 crores but below Rs. 5 crores shall use 2-digit code and the taxpayers 
whose turnover is Rs. 5 crores and above shall use 4-digit code. Taxpayers 
whose turnover is below Rs. 1.5 crores are not required to mention HSN Code in 
their invoices. Services will be classified as per the Services Accounting 

7) I want to know which are the cases in which GST registration is compulsory?  

Ans. As per Section 24 of the CGST/SGST Act, the following categories of 
persons shall be required to be registered compulsorily irrespective of the 
threshold limit:  

i) persons making any inter-State taxable supply;  

ii) casual taxable persons;  

iii) persons who are required to pay tax under reverse charge;  

iv) electronic commerce operators required to pay tax under sub-section (5) of 
section 9;  

v) non-resident taxable persons;  

vi) persons who are required to deduct tax under section 51;  

vii) persons who supply goods and/or services on behalf of other registered 
taxable persons whether as an agent or otherwise;  

viii) Input service distributor (whether or not separately registered under the Act)  

ix) persons who are required to collect tax under section 52;  

x) every electronic commerce operator  

xi) every person supplying online information and data base retrieval services 
from a place outside India to a person in India, other than a registered person; 
and,  

xii) such other person or class of persons as may be notified by the Central 
Government or a State Government on the recommendations of the Council. 

8) What is the time period within which invoice has to be issued for supply of 
Services?  

Ans. A registered taxable person shall, before or after the provision of service, 
but within a period of 30days, issue a tax invoice showing description, value of 
goods, tax payable thereon and other prescribed particulars. 

 



9) What is the time period within which invoice has to be issued in a case 
involving continuous supply of goods? 

Ans. In case of continuous supply of goods, where successive statements of 
accounts or successive payments are involved, the invoice shall be issued before 
or at the time each such statement is issued or, as the case may be, each such 
payment is received. 

 

10) I am a job worker. Is it required to take registration while providing services to 
DCI?  

Ans. Yes, as job work is a service, the job worker would be required to obtain 
registration if his aggregate turnover exceeds the prescribed threshold. 

11) What would happen if the amount is not paid by DCI within 180 days from the 
date of issue of invoice on which ITC has been already taken by DCI?  

Ans. The amount of ITC which was taken earlier would be added to output tax 
liability. 

12)  If X rendered the services before 30th Jun 17 and raised the invoice after 1st 
Jul 17. What type of tax will come, either Service Tax / GST? 

Ans. If the bill date is on or after 1st Jul, GST needs to be charged. 

13) I am a Composite dealer. What type of invoice i need to issue to DCI, if i 
provide the services? 

Ans. You need to issue “Bill of Supply”. 

 
14) I am a Rent cab service provider. Is it required to charge GST reverse 

charge? 

Ans. No. Applicable tax will be GST and not GST Reverse Charge.  

15) Is it required to mention GST number on the Invoice? 

Ans. Yes. Registered and Composite dealer must submit the invoice along with 
GSTIN no. 

16)  I want to know more information on GST acts, rules, circulars etc., where I 
will get? 

Ans.  For more details...www.cbec.gov.in, www.cbec-gst.gov.in, www.gst.gov.in 

 

http://www.cbec-gst.gov.in/
http://www.gst.gov.in/

